logo-csu
Urmatorul meci
BC CSU SIBIU VS CS Dinamo Bucuresti

Sala Transilvania - 2024-05-07 7:00 PM

FRB TV

Istoric


   Acum 40 de ani, aproape totul era interzis! Şi visele. Un profesor sibian a îndrăznit. A crezut că un sport în esenţă "capitalist", inventat de americani, şi tot de ei dus la apogeu, poate aduce glorie şi Sibiului. Flaviu Stoica n-a vrut ca tinerii să bată mingea doar la colţul blocurilor, a văzut spectacolul din baschet şi şi-a dorit ca şi alţii să-l vadă. Aşa a luat fiinţă, în 1971, Olimpia Sibiu.În luna iunie, Olimpia juca deja barajul pentru intrarea în divizia B, la Sibiu, cu Progresul Bucureşti şi echipa din Tg. Jiu. În echipa Sibiului erau pe atunci: Toni Jugănaru (acum este general), acesta fiind şi căpitanul echipei, Tolea Podvarcu (acum este profesor la Liceul Energetic), Ioan Banciu (supranumit: Moțu, a decedat), Ioan Popescu (acum este avocat în Braşov), Mircea Vulc ( acum director CSU Atlassib Sibiu), Costel Gîrbocea (acum colonel), Gheorghe Giurgiu (acum pensionar), Viorel Răduţ (acum inginer în Deva), Ioan Dragoman, Dan Brîndaşu (acum profesor la Universitatea "Lucian Blaga" Sibiu), antrenaţi de Flaviu Stoica.

   "B"-ul

   Echipa a promovat în vara acelui an, aflându-se în grupă cu Voinţa Timişoara, Ştiinţa Mediaş, Jiul Petroşani, "U" Craiova, Voinţa Arad. Primul meci a fost la Mediaş în luna septembrie, deplasare făcută cu maşinile părinţilor lui Dan Brîndaşu şi Mircea Vulc. În 1977, din cauza cutremurului din 4 martie, nu s-a mai jucat "sistem etape săptămânale", ci s-a organizat un turneu la Piteşti, în urma căruia ASU Sibiu a fost declarată câştigătoarea grupei şi a primit dreptul de a participa la barajul de promovare în divizia A.

   În "A" după 6 ani

   În urma barajului de promovare de la Piteşti, echipa sibiană a promovat în prima ligă, alături de CS 6 Bucureşti. În acea vreme, ASU Sibiu era formată din: Tolea Podvarcu, Ioan Banciu, Florin Apostu (fost prim-procuror), Marian Şerbănescu (actualmente stabilit în Germania), Mihai "Pongo" Mladin, Liviu Vulc (stabilit în Germnia), Mihai Sanislav (acum conferenţiar la ULB Sibiu), Gilu Georgescu (acum inginer), Dorin Bleahu (stabilit în Sibiu), Viorel Cintean (director CSM Sibiu), antrenor Flaviu Stoica. Începuturile, în prima ligă, au fost foarte greoaie, dar echipa a reușit să evite retrogradarea. Din 1980, Sibiul a părăsit nisipurile mişcătoare ale ultimelor locuri, clasându-se pe locul 7-8, în a doua grupă valorică (n.r. – un soi de play-out). Pe atunci, se jucau turnee pentru departajarea echipelor (1-6 şi 7-12).

   Printre cei mai buni

   În 1982, Sibiul intra pentru prima dată în grupa valorică 1-6. Echipa se numea CSU BALANŢA SIBIU şi avea un lot extreme de valoros: Florin Apostu (căpitanul echipei), Dorin Bleahu, Gh. Dăian, Hans Bretz, Takacs Karoly, Dan Martinescu (decedat), Marian Şerbănescu, "Pongo" Mihai Mladin, Bulat, Mircea Vulc, Valeriu Copăceanu. Antrenori: Flaviu Stoica şi Mircea Vulc. În 1985, echipa a ajuns prima dată pe locul 5. De atunci, am mai fost doar de două ori, în 1986 şi 1987, pe locul 6. În rest, tot mai sus. În 1989-1990, echipa a urcat până pe locul trei. Echipa de atunci: Florin Apostu, Hans Martin Bretz, Klaus Herbert, Victor Iacob (fost la Dinamo şi apoi la Rapid), Nicolae Palhegyi, Gh. Dăian, Claudiu Muntean, Beny Pelger, Marcel Ţenter, Mihai Corui, Attila Kincses, Bubu Dancea, Dorin Bleahu. Antrenori: Flaviu Stoica şi Mircea Vulc.

   Vin Cupele

   În prima participare în Cupa Cupelor, în 1990, Sibiul a avut drept adversar pe Knnor Bolognia, nimeni alta decât câştigătoarea ediţiei precedente. Echipa de atunci: Cludiu Muntean, Benny Pelger, Marcel Ţenter, Bubu Dancea, Mihai Corui, Dorin Bleahu, Elemer Tordai, Marin Chirilă, Attila Kincses. În luna noiembrie, Flaviu Stoica renunţa la antrenorat. În 1991, au venit la echipă Nelu Lefter, Cornel Alecu şi Ovidiu Teleabă. A plecat Ţenter la Cluj. În respectiva ediţie de campionat, echipa s-a clasat pe locul 5. Un an mai târziu, CSU a urcat până pe trei (a participat în Cupa Korac, jucând cu C.F. Barcelona). Un an mai târziu, echipa ocupă locul IV, participând tot în Cupa Korac, unde întâlneşte pe Banka Osjiek (din Croaţia). În 1994, CSU a ocupat locul cinci.

   Titlurile

   Anul 1995 a fost unul plin de bucurii pentru sibieni şi de referinţă pentru istoria echipei. Pentru prima dată, Sibiul s-a clasat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. Din acea echipă făceau parte: Cornel Alecu, Nelu Lefter, Elemer Tordai, Attila Kincses, Silviu Corodi, Viorel Ciocian, Marcel Lăpădat, Benny Pelger, Bogdan Spânu, Ovidiu Teleabă, Claudiu Muntean şi Gabriel Viciu. Antrenor: Mircea Vulc. Datorită locului obţinut, CSU a participat în Cupa Campionilor Europeni. În primul tur a eliminat formaţia Dinamo Tirana, dar a fost eiminată în turul 2 de Maccabi Tel Aviv (Israel). În 1996, echipa a obţinut medalia de bronz. A evoluat în Cupa Korac, întâlnind în primul tur pe Floare Benderi (din Moldova), iar în turul doi tot pe Dinamo Moscova. În 1997 a obţinut locul secund, în 1998 tot locul doi (şi a participat în Cupa Korac, unde a întâlnit pe Maccabi Rison Le Zion din Israel). În 1999, echipa cucereşte pentru a doua oară titlul de campioană naţională, avându-i în echipă pe: Zoran Spasojevic, Claudiu Muntean, Bogdan Spânu, Alexandru Rubint, Alex Kovacs, Elemer Tordai, Cosmin Agapie, Marcel Lăpădat, Cornel Alecu, Benny Pelger, Cătălin Vulc şi Cristi Crăciun. Echipa s-a înscris din nou în Cupa Korac.

   Succesele de după 2000

   Echipa de baschet a Sibiului a continuat să trendul ascendant și după 2000, reușind să se mențină pe podium, pe locul trei, atât în 2000, cât și în 2001. Până în prezent, doar două sezoane a lipsit din Play Off. În sezonul 2013-2014, cu Miodrag Perisic, antrenor principal și Catalin Vulc, care îl secondează, CSU Atlassib Sibiu reușește să ocupe locul 4, în clasament. Practic, până la acest moment, CSU Atlassib Sibiu este cea mai longevivă echipă de baschet din țară care, de când a ajuns în prima divizie, nu a retrogradat niciodată.

   Alături de echipa ”mare”, CSU Sibiu se întărește cu echipele de juniori, cele care reușesc, de la an la an să aibă rezultate tot mai bune. Sandu Rubint și Alex Kovacs reușesc să aibă rezultate importante cu echipele U13, U14 ȘI U16. U13 s-a clasat, sezonul trecut, pe locul 6, la minibaschet.CLASAMENT


Nr. Echipa W/L Puncte
1 ACS U-Banca Transilvania Cluj-Napoca 18/0 36
2 CSM CSU Oradea 14/4 32
3 CSO Voluntari 10/8 28
4 CS Rapid Bucuresti 9/9 27
5 BCMU FC Arges Pitesti 9/9 27
6 BC CSU SIBIU 7/11 25
7 CSM ABC Athletic Constanta 7/11 25
8 CS Dinamo Bucuresti 6/12 24
9 Corona Brașov 5/13 23
10 CSM Tg.Mureș 5/13 23

PARTENERI