logo-csu
Urmatorul meci
CSM Tg.Mureș VS BC CSU SIBIU

Sala Sporturilor - 2024-09-27 7:00 PM

FRB TV, Digi Sport, Prima Sport.

Interviu Dan Fleșeriu: ”La începutul sezonului eram cotați pe locul 11 ca și valoare. Cred că am fost subestimați”


 

Dan Fleșeriu, antrenorul principal al CSU Atlassib Sibiu, și-a prezentat concluziile la finalul primei faze a campionatului. Calificată în prima grupă valorică, după 22 de etape, antrenorul CSU Atlassib Sibiu vorbește despre obiectivul echipei sale pentru meciurile din prima grupă valorică, despre factorii care au ajutat echipa să progreseze, dar și unde crede că ne-am fi clasat dacă nu s-ar fi efectuat schimbări în lot. De asemenea, la 9 luni după semnarea cu CSU Sibiu, Dan Fleșeriu povestește despre cum a resimțit trecerea de la baschetul feminin la cel masculin.  

 

1. CSU Atlassib Sibiu a reușit, după prima fază a campionatului, să se califice în prima grupă valorică, cea care reunește cele mai bine clasate 6 echipe. Cât de greu a fost să ajungeți aici?

Suntem, în sfârșit, la finalul primei faze și suntem în prima grupă valorică. Evident că a fost extrem de greu pentru că, în sezonul actual, toată lumea a reușit să bată pe toată lumea. Au fost echipe care, cu 4 sau 5 etape înaintea terminării primei faze, aveau șanse să facă 13-14 victorii, ceea ce este extrem de mult. La începutul sezonului ne gândeam că dacă reușim să facem 12 victorii ar fi suficient ca să ajungem în primii 6. (…) A fost greu, bine că am reușit, și mă bucur foarte mult că de acum încolo avem timp să ne îmbunătățim jocul individual și ca echipă.

 

2. La începutul campionatului plecai la drum cu o echipă din care faceau parte multe nume noi pentru baschetul românesc. Cei care analizau echipa erau destul de rezervați în legatură cu parcursul elevilor tăi în campionat. V-au subestimat oamenii sau jucătorii au reușit să se autodepășească?

Au fost mai multe faze prin care au trecut și suporterii și cei care analizau jocul și echipa și, să zicem, specialiștii în comentarea predicțiilor despre cum se vor comporta echipele. Eram cotați, pe unul dintre site-uri, pe locul 11 ca și valoare a echipei. Cred că jucătorii au fost subestimați. Cred că puterea noastră,a Clubului, în general, a fost subestimată, și mă bucur că a fost așa, pentru că jucătorii au folosit subestimările acestea ca și o motivație în plus, pentru a demonstra că nu este deloc așa. Nu doar jucătorii, sau noi, ca antrenori, am contat aici, ci tot ce este în jurul lui CSU Sibiu. Tradiția și istoria clubului au ajutat și ele, foarte mult, echipa să progreseze și să joace foarte bine.

 

3. În presezon, au fost prezenți câțiva jucători care nu se mai regăsesc acum în lotul echipei - mă refer la Nick Evans, Richard Amardi, Sorin Răducan și Marek Klassen. Spune-ne câteva cuvinte legate de deciziile de a întrerupe colaborarea cu ei. Unde crezi că ne situam în cazul în care nu am fi făcut acele schimbări?

Prezentați inițial este un mod de a spune. Împreună cu Horațiu și Laurențiu, în vară, când am început să semnăm cu jucătorii, i-am avertizat, și au fost de acord, că încercăm să luăm în limitele bugetului, jucători necunoscuți pentru România, care vor veni pe salariile pe care le putem oferi, cu riscul ca din 6 sau 7 transferuri, două sau trei pot fi greșite și vor necesita înlocuiri. De aceea i-am și adus de la început, pentru a nu fi obligați să îi înregistrăm și la Federație și să achităm acea taxă mai scumpă decât un bilet de avion. Practic riscam să cheltuim câte un bilet de avion, în plus. Nu puteam aduce jucători consacrați pentru că trebuia să ne limităm într-un buget și de aceea am ales această variantă. Nu am considerat niciodată că jucătorii care au fost înlocuiți au fost greșeli. Erau niște lucruri pe care ni le-am asumat din start, iar deciziile, în proporție de 100%, au fost ale mele. În plus, am avut suportul total din partea lui Horațiu și a lui Laurențiu care m-au lăsat să iau aceste decizii fără probleme. În momentul în care am văzut care este situația și ce înlocuiri trebuie să facem, ne-am reorientat și se pare că am luat decizii bune. (…) Unde ne-am fi situat cu ei nu se știe. Poate eram tot în primii 8, poate am fi intrat și așa în primii 6 sau poate eram la nivelul la care este acum Timișoara sau Mediaș.

 

4. Dacă tot am revenit la momentul de debut al sezonului, anul acesta este și pentru tine, un nou început.. și nu mă refer doar la faptul că ai revenit în orașul natal, la Sibiu, ci și la faptul că ai trecut de la baschetul feminin la cel masculin. O trecere despre care, la fel, au fost mulți care afirmau că nu e una simpla. Cum vezi lucrurile acum? Cât de diferit este să antrenezi băieți și nu fete ce ce echipă preferi să antrenezi?

Este o preconcepție generală pentru România cel puțin, că dacă ești antrenor la feminin nu poți să antrenezi la masculin pentru că baschetul ar fi diferit. Mă bucur foarte mult că am reușit să dovedesc că este falsă această preconcepție și că, dimpotrivă, este mai ușor să te înțelegi cu băieții și să ai un dialog tehnico-tactic mult mai ușor decât la feminin. M-am descurcat bine la feminin și se pare că îmi este mai ușor la masculin. Este adevărat – campionatul masculin este mult mai puternic la masculin, sunt mai multe echipe bune, sunt multe meciuri strânse. Sunt meciuri cu o diferență de 10-15-20 de puncte, la un momendat, iar diferența aceasta poate să nu conteze. La feminin, în timpul meciului, la o diferență de 20 de puncte e foarte greu să mai schimbi soarta meciului. Dar aici m-am adaptat foarte repede, iar noi am fost de multe ori în postura de a reveni de la o diferență mare, e adevărat că de câteva ori am și pierdut, dar nu suficient de mult încât să nu intrăm în primii 6. Dacă mă întrebați ce echipă prefer să antrenez- o echipă care își dorește să câștige titlul.

 

5. La momentul parafarii colaborării tale cu CSU Sibiu ai facut public și obiectivul: accederea în PlayOff. Iată că ați reușit mai devreme decât se așteptau, poate, mulți, la început. Sincer, tu te așteptai, la acel moment, la calificarea în primele 6?

Eu nu am fost singur în toată povestea aceasta.Împreună cu toată conducerea Clubului, discutam înaintea începerii  sezonului ce am  putea face în sezonul acesta pentru a fi mai bun decât cel anterior. Un prim pas a fost accederea în PlayOff. Nu multă lumea avea și curajul să declare acest lucru, dar eu am spus asta de la început, că asta îmi doresc. Pe parcurs s-a văzut că lumea începe să creadă în noi, mai ales după seria aceea de 6 victorii consecutive din tur, și e foarte important că cei din Club au crezut foarte mult și au împins întreaga echipă din spate-șiprin modul de organizare, și prin rapiditatea  cu care s-a reușit rezolvarea problemelor apărute pe parcurs.

 

6. Sezonul trecut CSU Atlassib Sibiu a ratat accederea în PlayOff, suporterii erau dezămăgiți și neîncrezători... crezi că misiunea ta ca antrenor și a jucătorilor tăi a fost mai grea ținând cont de acest context nefavorabil sau dimpotrivă? Faptul că așteptările au fost mici a servit drept un climat favorabil pentru ca presiunea pe echipa să nu fie atât de tare resimțită?

Cred că a fost mai ușor. Cred că atunci când, în sezonul precedent, echipa nu face un rezultat bun, sau cel așteptat de spectatori, presiunea este mult mai mică pentru sezonul următor și, de fiecare dată când așteptările sunt mai mici, este mult mai ușor să le depășești. Deci, clar a fost un context favorabil pentru mine și un moment bun. Ce ar fi fost dacă aș fi venit după ce ar fi jucat o semifinală? Probabil ar fi fost imposibil de realizat sau foarte puțin probabil, pentru că, deși bugetul pe care îl are Clubul este cel puțin sigur și bine venit, comparativ cu alte echipe care se bat pentru a ajunge acolo, este foarte mic. Cu toate acestea, noi am demonstrat până acum că nu bugetul contează, ci atmosfera din echipă și felul în care ne pregătim.

 

Despre cum a influențat jocul echipelor, noua regulă a jucătorului român, de ce cooptarea în lotul Sibiului a lui Ionuț Drăgușin nu ar fi fost benefică, care este obiectivul echipei sibiene pentru meciurile din a doua fază a campionatului, pe cine vede Dan Fleșeriu pe podium și care sunt cele două echipe din a doua grupă valorică ce se vor califica, în opinia sa, în PlayOff, dar și când crede antrenorul galben-albaștrilor că Sibiul poate juca o finală, puteți urmări în materialul video. 

 


1222799 vizualizari

Galerie video



CLASAMENT


Nr. Echipa W/L Puncte
1 ACS U-Banca Transilvania Cluj-Napoca 0/0 0
2 CSM CSU Oradea 0/0 0
3 CSO Voluntari 0/0 0
4 CSM Constanța 0/0 0
4 BCMU FC Arges Pitesti 0/0 0
6 CS Rapid Bucuresti 0/0 0
7 CS Dinamo Bucuresti 0/0 0
8 BC CSU SIBIU 0/0 0
9 CSM Tg.Mureș 0/0 0
10 Corona Brașov 0/0 0
11 SCMU Craiova 0/0 0
12 CS Municipal Galati 0/0 0
13 CS SCM Timisoara 0/0 0
14 CS Valcea 1924 0/0 0
15 CSA Steaua Bucuresti 0/0 0
16 CS Municipal Ploiesti 0/0 0

PARTENERI